Márk kísérlet

Az üdítő és tanulságos csoportjelenetek, pantomim előadások mellett az utóbbi időben talán a Márk kísérlet az, amely új stílusával és nagyon érthető üzenetével sok emberszívet megmozgatott a gyülekezetben.

„A feladat egyszerű. A résztvevők megtanulják Márk evangéliumát, majd egy másfél órás színdarabban előadják. A rendszer, amit Andrew Page kitalált, és Magyarországon Benedek Zalán működtet és fejleszt, sok szempontból egyedülálló és követendő a keresztény színjátszásban.

A Márk dráma legfontosabb alapvetése, mely a keresztény színjátszást egyedivé teszi, az, hogy a forgatókönyv maga Isten Igéje. Másik nagy ereje az amatőr színészet és improvizáció, és az amatőr jelleg ellenére kialakuló fantasztikus hangulat- és előadás- minőség. Ezt két dolognak köszönheti. Egyrészt maga az igei forgatókönyv, másrészt a hívő és bibliaismerő emberek által készített előadásterv.

Nagyon fontos az is, hogy mindig új és új emberek tanulják az evangéliumot, és ami a legfontosabb, hogy nincs két egyforma Márk. Többször is meg lehet nézni még azoknak is, akik Jézust alakították.”

„A Márk drámát összesen háromszor adtuk elő 2011-ben. Először augusztusban Balatonszemesen, majd októberben Kecskeméten a gyülekezetben és a katolikus érseki helynökségen.

Előzetes feladatként azt kaptuk, hogy olvassuk el a  Márk evangéliumát, és tanuljuk meg az előre kiadott táblázatok segítségével. Az első előadásunk előtti három napban tartottuk az első és egyben utolsó próbáinkat. Jelmezünk nem volt, csak annyi, hogy mindenkinek valamilyen egyszínű pólóban kellett lennie. Fehérben csak Jézus lehetett. Nagyon kevés kellékkel dolgoztunk.

A csapatunk 15 főből állt + a rendező, tizennégyen a gyülekezetből voltunk, és egy fiút a rendező hozott magával.

Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy a próbák és az előadás nagy hatással voltak ránk. Engem különösen az a rész érintett meg, amikor Jézus keresztrefeszítését játszottuk.”