Vágó utca 1988-2002

Ficsor Károly„A nyolcvanas évek második felében Kecskemét város vezetése udvariasan, de hivatalosan közölte, hogy az épület bontásra kerül. Felajánlottak másik ingatlanokat helyette. A csere lebonyolításának felelősségét Mónus Dánielre ruházta az egyházközpont. Dániellel kettesben jártuk az utcákat, és tekintettük meg azokat az épületeket, amelyeket felajánlottak csereingatlanként. A város és a kecskeméti gyülekezet is jól fogadta a Vágó utcai ingatlanra eső választásunkat.”

A Kaszap utcai imaházból – városrendezési okokból –1988-ban egy Vágó utcai családi házba költözött a gyülekezet. Ennek az ingatlannak a megszerzésében Mónus Dánielnek elévülhetetlen szerepet kapott, aki 1987-88-ban a lelkész nélkül maradt gyülekezet ügyintéző pásztora volt. Mónus Dániel szakmai tanácsadónak Ficsor Károlyt kérte föl, akivel sorra járták a felajánlott csereingatlanokat. Gazdaságilag is jó volt a váltás. A Kaszap utcai imaháznál már valóban nagyon aktuális volt a tetőcsere, azonban több tulajdonosról lévén szó, és nem mindenki akarta, a költségek miatt. Ezen kívül a Vágó u. 28. szám alatt pártgarázsok voltak, de a rendszerváltással szinte gombnyomásra felszámolódott ez a telep, az autók egyszerűen elillantak. A gyülekezet belakta a házat, az utcafronton a két szobát egybenyitotta, az udvart parkosította, az omladozó melléképületet2 és a kerítést rendbetette, az udvart füvesítette. 1992-ben bemerítő medencét építettek, a belső felújítást is elvégezték, majd 1996-tól gyors léptekben kinőtték. A bemerítő medence kivitelezésében Mikes Ferenc volt a kulcsember, a műszaki irányítást Papp Géza végezte. Nem is volt annyira egyszerű egy szigetelt medencét megépíteni.

1988-tól szolgált az orgoványi körzetben lelkipásztorként Plank József (1960-). Így Kecskeméten is rendszeresen szolgált. Bonyhádon született, 17 évesen tért meg és három év múlva merítkezett be. 1982-ben Bonyhádon érettségizett. Paksi sorkatonai szolgálati ideje alatt érlelődött meg benne az elhívás a lelkipásztori szolgálatra. 1988-ban nősült meg, felesége Révész Gyöngyi lett. Gyermekeik – Teodóra, Lívia, Petronella és Péter – Kecskeméten születtek. Az ő szolgálatának az idején is folytatódott a nagyarányú városba költözés, ezért a kecskeméti gyülekezet létszáma megduplázódott.3 1995-ben az ózdiak hívták meg lelkésznek, 2010-től pedig Dunaharasztin szolgál.